Молитва перед навчанням

26.08.2015

Молитва перед навчанням

Напередодні початку нового навчального року представники різних релігійних конфесій пояснюють, як і навіщо молитися перед навчанням.

На дитячому майданчику:

– Леся, ти хочеш іти в школу?

– Ага. Сильно хочу. А ти?

– Я-то тільки трохи… Але я вже в четвертий клас іду, а ти тільки в перший…

Не за горами, не за горами уже вересень — початок здобуття знань. Але і учні, і студенти ще у повні розпалі літа, повні енергії на відпочинок, але тільки не на навчання. Ну хіба що тільки першачки в школи та виші) Хоча для батьків вересень — це точно не початок, ще з червня вони складають ранці, дбають про одяг, підготовлюють закрутки, “збирають гроші”, повчають і … моляться за своїх “чад” (дітей). Так, вже традиційно в останню неділю серпня до храмів та молитовних будинків поспішають батьки з дітьми (і ще з багатьма родичами), щоб звершити молитву перед навчанням. Хоча мало хто з них усвідомлює (особливо “чада”): що означає та молитва, якою вона повинна бути, яку вона має силу… Все частіше переходить в дань традиції : і свячення пасок, і яблук, і молитва перед школою… Щоб розвіяти незнання та зарозумілість, пропонуємо вам пояснення компетентних людей — служителів Божих з усієї України.

Молитва потрібна перед кожною доброю справою. Сьогодні більшість можуть здобувати освіту, але така привілея є не у всіх, тому молитву перед навчанням варто починати з подяки за можливість навчання, а відповідно цінувати процес здобуття знань. Молячись, необхідно усвідомлювати, що молитва — це не магічне заклинання, сказавши яке ви отримаєте те, що потрібне. Молитва — це звернення до Бога, що є Святим та Добрим від нас, грішних. Тому нехай молитва лунає з нашого серця і буде щирою та добровільною.

Не думаю, що тут грає роль форма. Під час нашого богослужіння, що припадає найближчу неділю до 1-го вересня, ми просто запрошуємо піднятись усіх студентів, школярів та викладачів і молимось. Батькам я б порадив молитись і благословляти своїх дітей не лише 1-го вересня у церкві, але й щодня, просячи у Бога мудрості для своїх дітей, вчителів та себе самих. Адже відповідальність за виховання та навчання в першу чергу на батьках, а навчальні заклади лише допоміжний інструмент і мають діяти спільно з татом і мамою. Зрештою, як казали монахи бенедикти́нці: «Ora et labora», що з лат. «молись і працюй», в нашому випадку — молись і навчайся”.

Сергій Терентьєв, пастор церкви Голгофа, м.Рівне.
 

«Молитва перед навчанням — це звернення до Бога з проханням подати розум, щоб добре розуміти те, що хочуть нас навчити вчителі. Ми просимо у Бога допомоги, щоб вивчити і мати змогу використовувати ці знання в житті. Якщо говорити про те як відбувається молитва перед навчанням, то тут треба зробити відмінність між молитвою перед початком великого періоду навчання (наприклад, перед початком навчального року) і безпосередньо перед уроком. В першому випадку служиться окремий богослужбовий чин — молебен перед початком навчання. В другому читається коротка молитва, як правило "Царю Небесний", рідше якась інша».

Нестор, архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький, УПЦ Київського Патріархату.

 

«Молитва потрібна перед усякою доброю справою. Тільки не будь-яка. Молитва потрібна щира. Що ж до навчання, то у нашому храмі є традиція на недільній Літургії перед першим вересня парафіяни приводять до храму всіх дітей, починаючи від першокласників і закінчуючи студентами, настоятель благословляє усіх на початок навчального року Навчання — це, передовсім, навчання мудрості, що б при цьому не думало собі міністерство освіти 🙂 Ну і не варто забувати, що наш мозок — це не джерело мудрості, а її "ретранслятор", тому молитва — засіб налаштування цього "ретранслятора" на правильне джерело.

Диякон Роман Коляда, Свято-Юріївська парафія УПЦ КП у Києві.

 

У нас – мусульман – навчанню приділяється особлива увага. Пророк Мухаммед сказав, що за людину, яка йде за знаннями, моляться всі тварини, навіть риби у воді. Бо навчання – це один з обов’язків, яке Бог дав людині. Людина мусить навчатись, розвиватись, удосконалюватись. Перед навчанням у мечетях України ми промовляємо молитви за учнів, слухачів, студентів, викладачів, вчителів, щоб їхнє знання принесло користь їм та суспільству. А якщо говорити про індивідуальну молитву – то кожну добру справу слід починати з молитви, щоб, поминаючи ім’я Господа, ця справа вдалася”.

Муфтій мусульман України Саїд-хазрат Ісмагілов.

 

Якщо людина вважає себе православним християнином, то молитва для неї є обов’язковим атрибутом. Ми знаємо, що наші предки, які прагнули до святості, розпочинали будь-яку благу справу молитвою. А особливо перед такою відповідальною справою, як навчання, молитва обов’язково потрібна. Взяти, до прикладу, молитву на прикликання Святого Духу на всяку добру справу «Царю Небесний» . В ній є такі слова – «очисти нас від всякої скверни». А для того, щоб навчатися, запам’ятовувати ті чи інші науки, нам теж треба відкинути різні думки, які нам заважають поглинутись в навчання. Церква, у своєму уставі та молитовниках, пропонує особливий чин та особливі молитви перед навчанням. Але молитва для кожної людини може бути індивідуальна, своїми словами”.

Прес-секретар Рівненської єпархії УПЦ, ігумен Герман (Кулакевич).


Український католицький університет практикує молитву перед парами з часу свого заснування як Львівська богословська академія, тобто з 1994 року. Це є частиною нашого етосу: кожен, хто поступає до нас, погоджується з особливістю цього закладу і приймає на себе відповідний стиль поведінки. Втім, я не чую особливих нарікань чи дискусій з цього приводу. Ця традиція вже увійшла в наш навчальний процес. Кожен із нас може відчути цей ефект у своєму середовищі – треба тільки довіритися цьому молитовному почуттю і дозволити йому діяти у твоїй душі. Це можна відчути в себе вдома чи школі. І як би потрібно було щодня практикувати молитву в сесійній залі Верховної Ради! А що: коли спробувати поєднати усіх у «настроюванні оркестру»? Наприклад, так, як це було на Майдані: люди молилися християнською молитвою, але звучали також юдейська та мусульманська молитви. Кожен, хто хотів молитися своєю молитвою, мав на це право, і від цієї поліфонії нікому гірше не було. А що робити тим, хто у Бога не вірить і молитися не хоче? Та дуже просто: хай у ці хвилини думає про щось добре, а як захоче – візьме слово й побажає всім миру і злагоди. Адже в силу доброго слова вірять навіть закінчені атеїсти! Так, це складніше, ніж просто заборонити. Але відкрити душу людини на добро – це само по собі вже частина успіху! Спробуйте. Думайте. Шукайте!”

Мирослав Маринович, проректор із питань призначення та місії Українського Католицького університету.

 

…То чи потрібна молитва перед навчанням — вирішувати кожному. Хтось черпає з неї силу, а хтось віддає честь і славу данині. Будьте мудрими! Але пам`ятайте: ні знання, ні Бога — у Вас ніколи не зможуть відібрати…на відміну від всього іншого… Хай Вас Бог береже!

 

, , , переглядів: 4 109

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.